Definisjonen av toastmaster på Wikipedia.com er som følger: ”en person som har ansvaret for å koordinere taler og innslag i festlige anledninger som brylluper og bursdagsfeiringer. Toastmasteren stiller ofte også med egne innslag, gjerne humoristiske anekdoter”.

En toastmaster skal altså ha styring på hva skal skje når under middagen, og presentere de som skal holde tale, samt informere om ulike ting underveis. Og må gjerne være underholdene samtidig, uten at det er et must.

Det er mulig å leie inn en profesjonell toastmaster, men det mest personlige er å bruke en venn av brudeparet. Oppgaven er krevende, så personen du velger må være den rette for oppgaven.

Har du noen i familien som er en profesjonell underholder, som er vant til å snakke i store forsamlinger eller som på andre måter virker som et naturlig valg til oppgaven, gå for ham eller henne. Ikke velg bestekompisen bare fordi han har så fryktelig, fryktelig lyst.

 

Forberedelser

Det må settes av tid til å forberede seg. Brudeparet bør ha et par møter med toastmasteren på forhånd, hvor det drøftes kjøreplan, hvilke beskjeder som er viktig å gi underveis, hvem som holder tale eller har laget sang med mer, og hvilke av gjestene det er lov å tulle med, eventuelt dra noen vitser eller anekdoter om.

Taler, sanger og alt annet, må være klart i god tid, helst et par uker, minst, før selve dagen, slik at alt som skal med i programmet; meny, sangtekster og lignende, blir med.

Dersom noen av gjestene har en overraskelse på lur til brudeparet under middagen, er det også da toastmasteren man bør kontakte for å ordne slikt.

TOASTMASTER: Det er ikke en enkel oppgave, så brudeparet bør velge noen de vet kan håndtere oppgaven.

TOASTMASTER: Det er ikke en enkel oppgave, så brudeparet bør velge noen de vet kan håndtere oppgaven.

 

Organisering av taler

Det er toastmasterens oppgave å presentere og introdusere alle som skal holde tale (her er gode råd for organisering av taler), og talerne kan gjerne beskrives litt humoristisk, men som toastmaster bør han/hun holde seg til korte innslag, for det er de andre gjestene som egentlig har prioritet.

Ting bør skje radig, uten at det virker stresset. Ingen gjester synes det er kjekt med for mye venting, og det er sikkert nok av poster på programmet under middagen, så det er ingen vits å drøye for lenge mellom hvert innslag.

Ligg gjerne litt i forkant av programmet med annonseringen, slik at alle til enhver tid er forberedt på hva som kommer. En god taler har en gang sagt: ”Først forteller jeg dem hva vi skal snakke om - Så snakker jeg om det - Så forteller jeg dem hva vi har snakket om”…

 

FORBEREDELSER: Sørg for å møte toastmasteren i god til før bryllupet for å planlegge.

FORBEREDELSER: Sørg for å møte toastmasteren i god til før bryllupet for å planlegge.

 

Legg inn pauser

Siden de fleste festlokaler er røykfrie bør det så tidlig som mulig under middagen opplyses om eventuelle røykepauser. Det er veldig greit å få sagt det med det samme, slik at de som liker å nyte tobakksvarer vet at det ikke er ulidelig lenge til de kan ta seg en blås.

Ved å annonsere røykepauser legges det opp til at dette er noe man tar i plenum, og man unngår at folk driver og går til og fra bordene under hele middagen, noe som kan være svært forstyrrende.

De andre ikke-røykende gjestene kan også benytte disse pausene til å strekke litt på beina, og personalet får da anledning til å rydde bordene i fred.

 

Til toastmasteren - vær forsiktig med alkoholen

Et lite poeng helt til slutt, som toastmaster bør man være litt forsiktig med alkoholen, sånn til å begynne med, og dersom man trenger et par drinker for å bli varm i trøya og egentlig ikke tør å snakke til en stor forsamling uten en dram innabords, vel, da er man kanskje ikke rett person for oppgaven og bør heller takke nei og tre til side for en som er bedre egnet.

Det er ikke veldig ålreit med en beruset toastmaster som ikke greier holde orden på rekkefølge eller tidsskjema.