Bildene til bryllupet er en stor, viktig og ofte kostbar del av et bryllup, og de skal bringe tilbake gode minner i mange år fremover. Men det er mange små fallgruver man bør tenke over før man velger fotograf for ditt bryllup.

Gode bryllupsfotografer vokser ikke på trær, så det er veldig viktig å orientere seg på forhånd, se på hjemmesider, snakk med venner og kjente som nettopp har giftet seg, få referanser, finn diskusjonstråder rundt temaet på diverse bryllupsfora. Kanskje dere finner bilder fra en fantastisk fotograf som holder til et stykke unna, ikke avfei alternativet. Ta en telefon eller send en mail, det er godt mulig at vedkommende har lyst til å komme for å ta bilder av nettopp dere, selv langveisfra.

Husk at denne fotografen skal ta de beste og fineste bildene av dere som noen gang er tatt. Stemningen skal fanges, og de ulike små detaljene skal dokumenteres. Brudeparet må være sikre på at de har funnet det absolutt beste alternativet til jobben. Når valget på fotograf er tatt, fortrinnsvis en dere har god kjemi med, for vedkommende blir nesten som gjest å regne, dere sette av en del tid til å møtes for å snakke om og diskutere hva dere ønsker å få ut av bryllupsbildene.

Det vanligste alternativet når det kommer til bryllupsbilder, er at brudeparet blir fotografert etter seremonien av en profesjonell fotograf. Dette gjøres i studio eller ute på location. Disse fotografene tilbyr ulike pakker med forskjellige antall bilder i ulike størrelse, eventuelt et helt album. Finn ut på forhånd om dere ønsker at for eksempel forlovere, brudepiker og brudesvenner eller foreldre skal være med i studio sammen med brudeparet, og forhør dere om pris på de ulike alternativene.

Stadig vanligere blir det å hyre inn en fotograf som i mer dokumentaristisk stil fanger øyeblikk gjennom hele dagen, fra brudepyting om morgenen til brudevals om kvelden. Velger man et slikt alternativ er det utrolig viktig at brudepar og fotograf har snakket masse sammen på forhånd slik at alt brudeparet ønsker bilde av, blir tatt bilde av. Skal familien samles til gruppebilde, skal alle barna tas bilde av sammen, skal alle parene ved bordet bli tatt bilde av, skal spesielle deler av dekorasjonen dokumenteres osv…

Når dere møter fotografen kan det lønne seg å ha tenkt igjennom på forhånd hva dere ønsker bilder av, og kanskje vise noen bryllupsbilder dere har sansen for, slik at dere lettere kan uttrykke hva slags stil og uttrykk dere er ute etter. Dersom det er enkelte ting som er veldig viktig å fotografere, bør fotografen få en liste over dette før selve dagen slik at han møter forberedt.

Dersom brudeparet har venner som er gode fotografer er det ingenting i veien for å be disse om å stå for bryllupsbildene heller, det kan definitivt bli uforglemmelige, vakre bilder av det også, men tenk nøye igjennom valget, for det å skulle ta bilder av et helt bryllup er ikke det samme som å lage fine julekort av barna eller produsere morsomme feriebilder fra Syden.