Også brudgommen må ta seg bra ut på den store dagen. Her kommer noen gode tips til antrekket.

Mange tror kanskje at det å være brudgom er enkelt når det kommer til det å skulle velge antrekk til bryllupet sitt. Det er jo bare å finne en svart dress, er det ikke? Nei, brudgommen har også en mengde små og store valg å ta, for det er like viktig at også mannen ser sitt absolutt beste ut på bryllupsdagen. 

Dress to impress

Dress er et populært valg hos brudgommen, og mange tenker at det å kjøpe seg en ny dress i anledning bryllupet er praktisk også på sikt, siden en streit dress kan brukes senere ved andre anledninger også. Det brudgommen må passe på da, er at denne dressen er fin nok til bryllupet! 

En dress består som oftest av bukse og jakke i samme stoff, vest er valgfritt, men det gjør seg, særlig i bryllup. Vesten er vanligvis sydd i samme stoff som jakke og bukse.

Tilbehør for en personlig vri

For å gjøre en personlig vri, kan man få sydd egen vest for anledningen som for eksempel står til fargene i brudebuketten. Videre velger man hvilken skjorte som skal bæres under, og om man skal ha slips, knute, kravat eller noe annet i halsen. Ekstra fint blir det dersom han har et matchende pyntelommetørkle i brystlommen på jakken, eller knappehullsblomst dersom dere velger det.

Hva med sjakett?

Sjakett er blitt et populært valg for dagens brudgommer, og er i utgangspunktet et alternativ til kjole og hvitt, en lettere utgave som bæres tidligere på dagen, men i dag er den rett og slett et antrekk som tas i bruk ved høytidlige anledninger. Sjakett blir også kalt diplomatfrakk, og består av en jakke – grå eller sort, med lange skjørter som er avrundet foran. Under jakken bærer man en hvit skjorte og vest. På brudgommer rundt omkring ser man vester i alle mulige farger, men tradisjonelt sett skal vesten være enten lys grå eller lys gul. I motsetning til kjole og hvitt er det også lov til å bære slips til sjaketten, men aller helst velger man en passende kravat. Buksene skal være grå eller gråstripete, og på føttene skal mannen bære klassiske pensko, såkalte Oxfordsko.

Den trygge smokingen

For brudgommen faller valget også ofte på smoking, en mellomting mellom mørk dress og kjole og hvitt hva angår formelle herreantrekk. En smoking kan bestå av sort, midnattsblå eller hvit jakke, med jakkeslag i sateng. Alltid sorte bukser og hvit smokingskjorte med sort tversoversløyfe. Går man for smoking må man også huske på magebelte og lakksko.

Hva er egentlig kjole og hvitt?

Kjole og hvitt består tradisjonelt sett av en livkjole (jakke) med lange skjørter bak, bukser med to silkerender på hver side, i motsetning til på en smokingbukse som har én rand på hvert ben, hvit stivbrystet skjorte, hvit vest og hvit tversoversløyfe samt lakksko. Kjole og hvitt er gallaantrekk og det mest formelle ifølge tradisjonell kleskode.

Bunad eller militærantrekk til bryllupet?

Bunad eller militær gallauniform er andre, mer uvanlige alternativ, men absolutt like flotte.
Brud og brudgom må matche, den ene kan ikke komme mye mer pyntet enn den andre. Dere må harmonere på alle plan og kanskje snakke litt om dette på forhånd, selv om både kjole og dress skal være hemmelige for hverandre. Rammene rundt festen bør passe brudeparets antrekk og omvendt.