Bryllup i Europa
Hensyn til familie veier tungt, og lokal tilhørighet gjør at mange gjerne vil ha vielsen der de vokste opp.
Til tross for dette, velger stadig flere å ta med bryllupsfølget til utlandet. Det har kommet mange direkteruter med fly, og stor konkurranse i luften gjør at flyprisene har krøpet nedover. Søkemotorer på internett blir brukt flittig blant brudepar som ønsker bryllupsinformasjon, og mange blir inspirert av andres valg. De fleste reisebyråer tilbyr ferdige pakker med fly og hotell til de mest populære destinasjonene.
Mange i foreldregenerasjonen er skilt, og den nye storfamilien har blitt et begrep. Ved å legge bryllupet til utlandet, så unngår man interne problemer i familien som ellers kunne skapt ubehageligheter. Noen ganger reiser brudeparet helt alene, da det holder at forlovere skriver under papirene på forhånd. Kreves det vitner på vielsesstedet så kan det ordnes lokalt. Ved å reise alene har man ofte råd til å legge litt mer penger i det, og kan unne seg litt ekstra.
Andre igjen velger å invitere både venner og nærmeste familie, slik at alle får være med på feiringen. Mange brudepar velger å betale en del av reisen for gjestene, f.eks. hotelloppholdet, slik at flere kan ta seg råd til å bli med på feiringen. Prisnivået på mat og drikke er ofte rimeligere i utlandet, og man sparer en del penger på å legge feiringen utenlands. Vi ser ofte at man tar med seg 20-30 personer til utlandet, men skulle man holdt feiringen her hjemme ville man kanskje invitert 120 gjester. Slikt sparer man penger på!
Hvor skal man reise?
Det er forskjellige lover og regler for hvor man har lov til å gifte seg. I Paris må man f.eks. gifte seg borgerlig for at det skal være en lovlig vielse, men man kan gjerne ha en velsignelse i kirken etterpå. I andre land kan det være helt andre regler!
Når vi snakker om bryllup i utlandet, må man ikke nødvendigvis reise langt for at det skal være eksotisk. Våre nærmeste naboland har flotte steder som egner seg kjempebra for bryllupsfeiringen, og avstandene er ofte kortere enn hva man tror. Noen ønsker å gifte seg på en romantisk strand med palmesus, mens andre igjen gifter seg blant varme kilder og røff natur på Island. Husk at man ikke alltid må gifte seg i den norske ambassaden eller i sjømannskirken for å bli lovlig gift!
Roma er kjærlighetens by – en perle som innbyr til romantikk! Den norske ambassaden i Roma legger hver høst ut sine vigselslister for kommende år, og plassene blir revet vekk i rekordfart! Heldigvis går det likevel an å bli gift i Roma, og det krever ikke så mye papirarbeid som man tror!
Barcelona seiler opp som en annen stor favoritt! Reiseavstanden er ikke for lang, og storbyen ligger perfekt til ved havet! Byen har både det moderne og det tradisjonelle i skjønn forening! Vielsen foregår i den norske sjømannskirken, og også her lønner det seg å være tidlig ute bestillingen!
Papirer til vielsen
For å bli gift i utlandet, må du gå via de samme instansene som du ville gjort hvis du skulle giftet deg i Norge. Kontakt ditt lokale ligningskontor/folkeregister, så vil de veilede deg mht. hvilket land dere skal gifte dere i.
Husk at en ekteskapsattest som utstedes av ligningskontoret kun er gyldig 4 måneder av gangen, så for at den skal være gyldig på vielsesdagen er det viktig å ha dette i tankene.
Når man kommer tilbake til Norge, må man varsle folkeregisteret om at man har giftet seg. Det gjøres ved å sende ekteskapsattesten til ligningskontoret.