Det er en hel del avgjørelser som skal tas angående middagen og festen, og et av de største spørsmålene du må finne et godt svar på, er hvordan servere alkohol til gjestene. Burde dere ha fri bar eller ikke?

Holder du bryllupsmiddagen på et hotell, gjestgiveri eller lignende, er det ikke unormalt at bryllupsgjestene betaler for alt drikke som om de er vanlige hotellgjester, spesielt etter dere er ferdig å spise. 

Vin og øl til maten og en cognac til kaffen pleier stort sett å være gratis, men det er selvsagt opp til brudeparet selv å bestemme dette i samarbeid med serveringsstedet. 

 

Drikkebonger eller betaling?

Står dere for mat og servering selv, er drikkebonger temmelig vanlig. Hver gjest får utdelt et visst antall bonger som byttes i baren mot en enhet alkohol eller brus. Når gjestene har brukt opp de tildelte bongene sine, må de betale for drikken dersom de ønsker mer.

Prisen kan være mer eller mindre symbolsk, bare sånn for å hjelpe et brudepar med en slunken kasse, eller det kan være full utestedspris for å tjene inn pengene som har gått med til å kjøpe alt av drikke til gjestene.

Det er brudeparet som selv fastsetter prisen. Nå til dags virker det som om det meste er lov, og når du er invitert i bryllup, er det verken rart eller overraskende dersom det forventes at du skal betale for egen drikke.

Men skal dere ta betalt, er det lurt å nevne dette i invitasjonen, på bryllupsbloggen eller hjemmesiden sin, slik at gjestene er forberedt og tar med penger og bankkort. 

FRI BAR? Det har fordeler og ulemper. Her får du gode tips.

FRI BAR? Det har fordeler og ulemper. Her får du gode tips.

 

Fri bar?

Fri bar betyr at alt av drikke er gratis hele dagen og kvelden. Det er uten tvil for brudeparet den dyreste måten å servere drikke på, men planlegges det i god tid, er det penger å spare også her.

Hvis dere ikke har tenkt til å dekke bordene med vinflasker, kan dere bruke kartongvin til både middagen og festen etterpå. Pass også at dere kjøper inn nok blandevann til drinkene dere har på barkartet! 

 

Returner drikke som er til overs

Gjør en avtale med det lokale vinmonopolet om at all vin som ikke åpnes den kvelden kan leveres tilbake.

Det samme gjelder øl på butikken, står det flere kasser øl og mineralvann til overs etter festen, skal det ikke være noe problem å levere det tilbake til butikken hvis du har blitt enige med kjøpmannen på forhånd.

Sprit kan dessverre ikke leveres tilbake på polet, men en god flaske whisky står seg jo fint i barskapet hjemme også, eller det kan brukes som en liten takkegave til toastmaster eller forlover.

Noen brudepar produserer også sin egen vin i anledning bryllupet, en artig og original tanke, og festlig dersom du velger å gjøre det, men regner du i kroner og øre på det, blir ikke dette nevneverdig billigere enn å kjøpe vin på polet. 

DRIKKE TIL OVERS? Husk at dette kan leveres tilbake til butikken og/eller vinmonopolet.

DRIKKE TIL OVERS? Husk at dette kan leveres tilbake til butikken og/eller vinmonopolet.

 

Kartlegg drikkevanene til gjestene

Forsøk å kartlegge gjestenes drikkevaner som best dere kan i forkant, slik at dere sånn cirka vet hvor mye det er lurt å ha på lager.

Når det er sagt, er det mange andre faktorer som spiller inn også.

For eksempel hva slags bryllupsfest man ønsker å ha, om det er mange barn tilstede som må tas hensyn til utover kvelden, hvor lenge festen varer, hvor fint vær det er – pøsregner det ute drikkes det sikkert mye mindre øl enn når solen skinner, hvilken årstid er det, hvordan blir stemningen i lokalet når musikken begynner å spille; er det mange av gjestene som er mer opptatte av å danse enn å drikke, hvordan er egentlig dagsformen til hver og en av gjestene akkurat denne dagen… 

For noen kan det være hjelp i å bruke en kalkulasjonstabell eller partykalkulator, som:

Velger dere å gå for fri bar, og har anledning til å være litt sjenerøse når dere kjøper inn drikke, er nok det det beste, for som sagt, gjør du avtaler med butikker og/eller vinmonopolet på forhånd, er det ikke noe problem å levere tilbake varer etterpå. 

Skål, og lykke til!