Seremonien tilrettelegges for hvert enkelt par. Paret vil, i samråd med vigsler og forbundets retningslinjer, velge musikk og kulturelle innslag.

Seremonien skal avspeile humanistiske verdier som kjærlighet, likeverd, og gjensidig respekt. En humanistisk vigsel er på den måten ingen livssynsnøytral seremoni. Innslagene i seremonien skal understreke de humanistiske verdiene, og ikke referere til andre livssyn.

Seremonien skal være verdig og høytidelig.

Seremoniens innhold
Innholdet i en humanistisk vigsel kan selvsagt variere noe, men felles for alle er at seremonien bygges opp mot det som er seremoniens egentlige mening, nemlig selve ekteskapsinngåelsen.

Seremonien består oftest av musikk, dikt, sang og tale.

Seremonilokalet
Vigselen kan foregå både innendørs og utendørs. I alle tilfeller skal lokalet/seremonistedet være en egnet ramme for en verdig og høytidelig seremoni.  Hvis vi ikke allerede har godkjent lokalet, må vigsler befare og godkjenne seremonilokalet/seremonistedet. Humanetisk  Forbund har vigselsrett over hele Norge, noe som betyr at paret i stor grad kan bestemme hvor vielsen skal foregå. Det er viktig å huske på at ved vigsler utendørs skal det være et fullgodt, innendørs alternativ av værhensyn. 

 

Betydningen av å ha program for seremonien 
Brudefolket har ansvar for å utforme et skriftlig program for seremonien. Svært mange av gjestene har kanskje aldri vært til stede ved en humanistisk vigsel, og et program kan være god informasjon for å vite hva som skal skje og kan dermed sørge for en rolig stemning hos gjestene.

Det at det finnes et program, tilfører også seremonien høytid og verdighet. Mange vil ha stor glede av å lage et personlig program, som også blir et lite minne fra dagen for gjestene. Programmets innhold skal godkjennes av vigsler.