Her er gode råd for å finne riktig fotograf til bryllupet, og hvordan dere finner en stil og et tema for bildene som passer dere.

Av: Ingrid Bruvik Foto: HenrikBeckheim.no

Et bilde sier mer enn tusen ord – og bildene du sitter igjen med fra bryllupet ditt, er minner som skal representere den store dagen resten av livet. 

Valget av bryllupsfotograf og planlegging i forkant er derfor ganske viktig. 

My Wedding tok derfor en prat med bryllupsfotograf, Henrik Beckheim, som gladelig kunne dele noen tips og råd som sørger for at dere får bryllupsbilder dere blir fornøyd med, og som er tilpasset deres stil og ønsker. 

Bryllupsbildene skal være basert på virkeligheten 

Dagen planlegges ned til minste detalj – den perfekte brudekjolen, en nydelig seremoni, en hårfrisyre som holder hele dagen, en middag gjestene sent vil glemme, og en nydelig bryllupskake. 

Men det er én ting du ikke kan kontrollere på den store dagen, og dette er noe bryllupsfotografen gjerne får spørsmål om fra kommende brudepar. 

Hva er det spørsmålet du får oftest fra brudeparet?

– «Hva gjør vi hvis det regner», må være det spørsmålet som dukker opp oftest under bli-kjent kaffemøtene jeg har med alle brudeparene mine, forteller Beckheim. 

Han kan imidlertid forsikre om at dersom det regner på den store dagen, så er det slett ikke verdens undergang.

– Hvis det regner så bruker vi regnet til vår fordel, pleier jeg å svare, før jeg fortsetter på kakestykket mitt. Det er jo slik dagen faktisk var, som det er verdt å huske den. Så hvorfor da ikke ta vare på det dunkle skylaget og duskregnet i ansiktet? Duggfriske minner gjør seg nemlig best når de er basert på virkeligheten, forklarer han.  

Bryllupsfotograf-pris.jpg

Bryllupsfotograf-pris.jpg
Naturlige bilder: Det er ingen krise om det regner på bryllupsdagen. Det viktigste er ifølge bryllupsfotografen og fange de gode øyeblikkene slik som her. FOTO: Henrik Beckheim

Slik finner dere en bryllupsfotograf for dere

Når det kommer til valg av bryllupsfotograf, kan eksperten anbefale at det er lurt å gjøre litt research i forkant, og undersøke hvilken type stil dere vil ha på bildene. Stilen på bildene legger nemlig grunnlaget for fotografen dere bør velge. 

– Brudepar gjør lurt i å være bevist på hvilken stil de ønsker på bryllupsbildene sine. Titt på ulike nettsider og se etter hvilke bilder og stil som gir gjenklang hos dere. Når dere føler at "Ja! Den stilen vil vi også ha på bildene våre!", da har dere kommet et godt stykke på vei. 

– Det er mye bedre å kontakte den fotografen som allerede tar den typen bilder dere ønsker, enn å forsøke å få en fotograf til å emulere en annen stil enn den han/hun tilbyr til å begynne med, tipser Beckheim. 

Men – hvordan skal en vite om man er inne på noe bra?

– Følg magefølelsen og la øynene vandre over bildene der ute. Når dere begynner å faktisk føle noe i bildene dere ser, da er dere inne på noe. Gode bilder frembringer følelser, sier fotografen. 

For å finne stilen som representerer dere som par, og som skal være det grunnleggende temaet for bryllupsbildene, råder han dere til å ta en kikk på interiøret i hjemmet deres, se hvilke magasiner som ligger i bladhylla og se hva som vanligvis appellerer til dere på Instagram. 

– Ta utgangspunkt i hvem dere er som mennesker og som par. Hva slags estetikk tiltaler dere? Det er bare å se seg rundt i leiligheten deres; hva slags interiør gir gjenklang hos dere? Hva slags blader og bøker leser dere? Hva slags reiser liker dere, og hva slags profiler tiltaler dere mest på Instagram? På den måten kan dere bli bevisst på egen stil.

Bryllupsfotograf-tema-for-brudebilder.jpg

Bryllupsfotograf-tema-for-brudebilder.jpg
FINN DERES STIL: Gjør litt research på brudebilder og se hva som appellerer til dere, og som får frem følelsene i deg - da er du mest sannynlig inne på en setting som passer for dere. FOTO: Henrik Beckheim

Bryllupsfotograf-inspirasjon-tips.jpg

Bryllupsfotograf-inspirasjon-tips.jpg
INGEN FASIT: Og husk, det finnes ingen fasit. Kanskje møttes dere på trikken? Da kan det være minst like romantisk for dere. FOTO: Henrik Beckheim

Det beste tidspunktet for brudebildene

Et bryllup er en vakker forening mellom to personer som elsker hverandre og deres familie og venner, men det er jo ikke for ingenting det heter at du ikke skal stjele oppmerksomheten fra bruden. Hun er jo tross alt stjerna i showet denne dagen. 

Hvordan får bruden det beste bilde av kun seg selv? 

– Et perfekt brudebilde bør, i mine øyne, inneholde tre ting: Et naturlig øyeblikk, en nærhet til følelsen i situasjonen, og en vakker estetikk/komposisjon med nydelig lys. 

Og akkurat disse magiske øyeblikkene vet Henrik hvordan han skal fange – også mellom brudeparet. Og alle som ønsker seg romantiske, vakre bilder bør derfor lese de neste avsnittene ekstra nøye. 

Når i løpet av dagen er det best å fotografere paret? 

– På kvelden, i den gylne timen rett før solnedgang. Da er lyset bedre/mykere, paret er mer avslappet og er ferdig med taler og slikt, og de har gjerne drukket et par glass vin. De senker skuldrene, og det er en perfekt setting for å fange vakre øyeblikk mellom dem. 

Brudebilde-vakkert-naturlig.jpg

Brudebilde-vakkert-naturlig.jpg
DET PERFEKTE TIDSPUNKTET: Den gylne timen før solnedgang er ifølge fotografen det beste tidspunktet for å ta naturlige og vakre bilder. Brudeparet er gjerne mer avslappet og lyset er perfekt. FOTO: Henrik Beckheim

Bryllupsbilder – ikke bli for detaljert

Og sist, men ikke minst, har fotografen noen tips til hva dere ikke burde gjøre – spesielt hvis dere ikke ønsker at bryllupsbildene skal bli upersonlige. 

–  Det verste et brudepar kan gjøre med tanke på foto, er å begynne å skrive en detaljert liste over alle øyeblikk/bilder dere ønsker tatt. Da ender dere opp med en fotograf som går og titter på en liste, i stedet for å følge med på situasjonene rundt seg og naturlig fange øyeblikkene som utspiller seg rundt ham/henne, avslutter Beckheim. 

Bryllupsfotograf-henrik-beckheim.jpg

Bryllupsfotograf-henrik-beckheim.jpg
BRYLLUPSFOTOGRAFEN: Henrik Beckheim, Henrikbeckheim.no og @fotografhenrikbeckheim