Brudesalongene deler sine eksperttips til valg av materiale, snitt og styling for den utradisjonelle bruden.

Av: Stine Nibe Ravneberget Foto: Miriam Brenne

Skal du stå brud, men kjenner at den klassiske brudekjolen ikke er noe for deg? Frykt ikke - det finnes et hav av nydelige antrekk der ute som garantert vil falle i smak!

For det er ikke lenger slik at brudekjolen må være hvit, ha en bestemt fasong eller være i et visst materiale. De siste årene har det dukket opp flere og flere såkalte utradisjonelle kjoler for den som ønsker å tenke nytt.

La deg inspirere av moteverdens it-jenter

Husker du brudekjolen til it-girl Olivia Palermo da hun giftet seg?

Hun tenkte i helt nye baner da hun valgte en kremhvit kasjmirgenser som hun stylet med et hvitt tyllskjørt som var kort foran og lengre bak, dekorert med nydelige broderier.

Hun stylet antrekket med et par blå pumps med bling, helt like de ikoniske skoene til Carrie Bradshaw i Sex & Singelliv-filmen. Hun droppet i tillegg slør, smykker og blomsterbukett.

Ekspertens tips fra Brudekjolen brudesalong i Oslo

Brudesalongen Brudekjolen i Prinsens gate i Oslo har mange års erfaring når det kommer til valg av antrekk til den store dagen.

Hva mener de er de mest populære kjolene, snittene og fargene?

– Det kommer an på hva du definerer som utradisjonelt, men vi ser at kroppsnære kjoler med dyp utringning i bryst og rygg er populært nå. Så der hvor det før var tradisjonelt at brudekjolen var tildekket, er det nå mer åpent for en sexy look, sier Monica Hjelvin, daglig leder ved Brudekjolen brudesalong i Oslo. 

– Kjoler med A-fasong som er knekort foran med langt slep er også en utradisjonell fasong som vi har sett mer av i det siste. Jumpsuit er vel kanskje den mest utradisjonelle, men en trendy variant av et brudeantrekk.

Hva med fargene? 

– Det har vært mye nude og beige de siste årene, noe vi ikke har sett så mye av før. Disse fargene gjør at du får en litt look som er mer vintage og sexy. Blush/pink og gråblå er farger som det kommer mer av i 2019.

BRUDEKJOLE: Ønsker du en utradisjonell brudekjole til bryllupet? Hent inspirasjon fra internasjonale it-jenter og stjerner. Moteikoner og trendsettere er kreative i sine antrekk til bryllupet - som for eksempel Olivia Palermo. FOTO: Miriam Brenne

Stil og materialer på brudekjolen

Hvilke materialer ser dere er populært?

– Stoff med brokademønster er ofte brukt i utradisjonelle kjoler. Brokade er noe som kommer fra gammelt av, men som nå har kommet tilbake med utradisjonelle mønstre. Nude tyll med for eksempel blonder er det mye av nå. Dette brukes for å oppnå en gjennomsiktig, tatovert look, det vil si at det ser ut som at blondene er limt rett på kroppen.

Hvilke stiler anbefaler dere til bruden som ønsker noe annerledes?

– Stilen kommer an på hvilken type bryllup du skal ha. Til et hagebryllup kan vi anbefale en mer bohemsk og avslappet look med blomsterkrans i håret og bare føtter. Til et urbant bryllup kan det være kult med jumpsuit eller en kort, frekk kjole.

 

UTRADISJONELL BRUD: Type brudekjole avhenger av bryllupet. Til et hagebryllup er det flott med en bohemsk og avslappet stil, mens til et urbant bryllup kan du for eksempel velge et mer spenstig valg som en jumpsuit eller en kort kjole. Foto: Miriam Brenne

Den korte brudekjolen

De siste årene har vi sett mer og mer av korte kjolemodeller. Hvordan finne riktig kjole blant disse?

– Det som er viktig å tenke på når du skal velge en kort brudekjole er å finne riktig lengde og fasong som fremmer det beste ved bruden. Å finne de riktige skoene er veldig viktig når du har en kort kjole, ettersom skoene får stort fokus. Her velger bruden ofte stilige designersko eller litt knalle og utradisjonelle farger.

Tilbehør - slør, hårpynt, blomster og bolero

– Du bør velge det tilbehøret som står i stil til kjolen og type bryllup. Har du et tradisjonelt kirkebryllup med A-fasong eller Ballgown-kjole, er slør det klassiske og tidløse tilbehøret.

– Har du en bohemsk kjole er blomsterkrans i håret veldig passende. Til korte og kroppsnære kjoler kan det være kjempekult med birdcage (hodepynt med nettingslør) eller lekker hårpynt. Ellers er ofte boleroer og belter tilbehør som kan sette prikken over i-en på mange kjoler, avslutter Hjelvin.

TILBEHØR: Det finnes uendelig muligheter av tilbehør til brudekjolen. Utover det klassiske brudesløret kan du for eksempel gå for en blomsterkrans, tiara eller birdcage (hodepynt eller nettingslør. I tillegg kan du smykke kjolen med bolero eller et belte. Foto: Miriam Brenne

Vintage - et unikt og miljøvennlig valg

Det er ingen tvil om at vintage er i vinden - både fordi det gir deg en unik stil som ingen andre har, i tillegg til at det er bra for miljøet. 

– Dersom du ønsker noe utradisjonelt anbefaler jeg deg å styre unna alle trendy kjoler. Vintage er en super måte å skille seg ut på, sier Hedwig Øgreid som inntil nylig drev brudesalongen Gaggu i Oslo, med fokus på vintage brudekjoler.

Vintage brudekjole - kjennetegn for tiårene

Ønsker du en vintage brudekjole, kan det være lurt å gjøre seg opp en mening om hvilket tiår man ønsker en kjole fra.

En kjole fra 1930-tallet vil være mye enklere, med rene linjer og materialer med broderier, perler og paljetter, enn en kjole fra 1950-tallet som vil ha markert midje og mye vidde i skjørtet.

En kjole fra 1960-tallet vil kanskje være rett i fasongen og stilren med lite detaljer, mens en kjole fra 1970-tallet vil være mer bohemsk med flagrende stoffer og vidde på ermene.

 VINTAGE: Vintage brudekjoleer blitt svært populært. Før du begynner å lete, kan det imidlertid være lurt å gjøre seg opp en mening om hvilket tiår du ønsker en kjole fra. Foto: Miriam Brenne