Bryllupskake – tips og inspirasjon fra konditormesteren
Av: Tone Ruud Engen og Ingrid Bruvik Foto: Alamy.com
Det er mange elementer som skal på plass i et bryllup. Når løftene er avgitt og en fantastisk middag er servert, innvies selve festen med en nydelig bryllupskake.
Og den perfekte brullupskaken er noe mange drømmer om.
Visste du, at hvis du skriver inn #weddingcake i søkefeltet på Instagram, så får du 4, 6 millioner treff?
Mange av oss drømmer om den vakre bryllupskaken til Prince Harry og Meghan Markle, med sitron og hylleblomst, og friske pioner og roser. Eller kanskje drømmer du om den åtte etasjer høye bryllupskaken som ble servert i bryllupet til Kate Middleton og Prins William?
Det er kun fantastien som setter grenser når det kommer til bryllupskaker. Er du redd for å gå deg fast i glasur, sukkerbunn eller sjokoladekrem – frykt ei, bryllupskakeekspert og konditormester, Kate Kippersund, ved Flying Cakery i Bergen, viser vei.
BRYLLUPSKAKE: Hva skal du velge? Det finnes mange muligheter, men konditormesteren har noen gode råd til kommende brudepar før de gjør et valg. FOTO: Flying Cakery
Sommer eller vinter – sesong er avgjørende
Det er lurt å ta en skikkelig samtale med konditoren før du går i gang med valg av bryllupskake, for det er et par forholdsregler det er greit å ta med seg allerede i valget.
For eksempel – kan kaken stå kaldt i bryllupslokalet? Som oftest er svaret ja, men de fleste glemmer at en bryllupskake tar stor plass. Konditormesteren forklarer:
– Det er forskjell på vinter- og sommerbryllup. Temperatur og vær kan være avgjørende for hvilket design som bør velges. Mange ønsker en låve som selskapslokale, men glemmer å tenke på at det må finnes kjøleskap, og at veien på vinterstid må være brøytet, siden mange lokaler ligger litt utenfor hovedvei. På vinteren er også isete veier et viktig tema, sier Kippersund.
Det mange derimot er opptatt av, er hvor mye bryllupskake du skal beregne per gjest. Og i motseting til hva mange tror her, så kan det være både plass og penger å spare her.
– Et typisk spørsmål er hvor mye kake brudeparet skal beregne per gjest. Du trenger ikke beregne til alle, spesielt ikke hvis det er kaker utenom. Det går som regel mindre bryllupskake selv om alle ønsker en liten bit. Så kommer det også an på om kaken skal brukes til dessert rett etter middag, eller om det skal settes opp et eget kakebord sent på kvelden, da går det ofte mer, forteller konditormesteren.
PRIS: Det er mange som lurer på hvor mye kake du skal beregne per gjest. Ifølge eksperten trenger du ikke beregne kake til alle gjestene, og dermed kan du spare litt penger akkurat her. FOTO: Flying Cakery
Sjokolade, ostekake eller maripan – nå flere velger alt
Alle har sett den tradisjonelle bryllupskaken i etasjer, omkranset av mormors «Verdens Beste» og tante Olga sin gode eplekake. Men verden har gått fremover, og konditoren kan fortelle at mange brudepar vil ha en helhetlig løsning rundt smaksopplevelsene i bryllupet.
– Vi lager mer og mer helhetlige løsninger til brudepar, siden flere og flere ønsker et flott kakebord som matcher, og ikke flate kjedelige kaker bakt av andre gjester. Da setter vi sammen ulike smaker og forskjellige kaker, slik at alle finner noe de liker.
Kippersund forteller videre om trender her hjemme og hva som gjelder i resten av verden.
– En trend akkurat nå er «dessert table» – slik som nevnt, med masse smaker som passer sammen, ellers er det mye rustikk i Norge, og utdyper:
– Denne sesongen, ser vi mye Norgesglass med hyssing til pynt på bordene. Brudekjolene har ofte tyll nederst og blondetopp, noe som påvirker selve designet av kaken, forklarer Kippersund.
DESSERT TABLE: En trend som vokser frem i Norge og verden forøvrig er "dessert table". Fremfor å velge én kake, eller tilføye med kaker laget av gjestene, tilbereder bakeriet en rekke forskjellige kaker og desserter til kakebordet. FOTO: Flying Cakery
KAKEBORD: Når du velger et "dessert table", kan du være trygg på at det er noe for enhver smak, og du selv slipper å velge mellom marsipan, sjokolade, muffins eller makroner - her er det rom for alt. FOTO: Flying Cakery
Ekte blomster på bryllupskaken er ikke anbefalt
Et annet kakedesign som er veldig populært på Instagram, men som den drevne konditormenstern advarer mot på det sterkeste, er blomstertrenden.
– Gull er også veldig populært, samt blonder og ekte blomster. Vi tilbyr ikke ekte blomster, siden det ikke kan garanteres fra noen her i Norge hvilket sprøytemiddel som er brukt, samt en utfordring med jordbakterier. Vi ser veldig ofte giftige blomster stukket rett ned i kaken, hvor plantesaft kommer i kontakt med krem, som kan gi fatale følger for et helt bryllup. Vi lager da alle blomster, spiselige for hånd i sukkerpasta.
Hun forteller at dette er noe hun ofte må minne brudepar om, som kommer til Flying Cakery med flotte bilder fra Instagram.
– Ofte ser brudeparet fine, rustikke kaker uten trekk på bilder, med mange, fine blomster. Da må vi minne dem på at på at hvis bryllupet skal være på sommeren, så vil kaken bli uhåndterlig og lett ta skade under lang transport på dårlig vei, og blomster vil falle av.
– Det er fortsatt et godt stykke mellom fine bilder av utstillingskaker på Instagram – som gjerne består av isopor, og til den virkelige verden, med transport til et lokale i Norge, på dårlig vei og uten kjøling, forteller eksperten.
EKTE BLOMSTER? Det ser fantastisk vakkert ut på bilder, men er dessverre ikke like gjennomførbart i virkeligheten. Det skyldes sprøytemidler på blomstene, som ikke burde være i kontakt med kaken. Velg derfor blomster laget av sukkerpasta eller falske. FOTO: Flying Cakery
Velg en holdbar løsning
Lurer du på hva det verste som kan skje med kaken du har valgt? To stikkord er forsinkelse og varmegrader.
– Er det 35 grader inne i et overfylt selskapslokale på sommerstid, bryllupet er forsinket og kaken blir stående ute i flere timer, da er det lite vi kan gjøre. Da prøver vi heller å påvirke brudeparet til å velge en løsning som tåler litt.
Fornyelse vs. tradisjon
Husk at det er lov å tenke nytt ved valg av bryllupskake, og at de løsningene du går for kanskje til og med er nyskapende – pluss billigere, skal vi tro kakeeksperten.
– Vi opplever at «Cupcake Towers» som vi tilbyr, er stadig like populære, og et godt alternativ som ofte er mer passelig for lommeboken enn en stor kake. Disse har vi nå mange fine løsninger av. Vi selger også mer og mer av Macaron Towers, lager til Sweet Towers/ Sweet Tables med både kake, cupcakes, makroner, kransekake og doughnuts, sier Kippersund.
– Vi tror på fornyelse, samtidig tar vi vare på det tradisjonelle. Det er få som ønsker en kransekake med bon bons nå, men vi selger fremdeles en del kransekaker med nye, moderne akryl-kaketoppere, samt farget gull til å matche kake, eller med samme type blomster. Slik at det blir et helhetlig kakebord slik brudeparet ønsker. Vi har en løsning for stort sett alle, avslutter kakeeksperten.
INSPIRASJON: Muffins er fremdeles et populært valg til bryllup, og med flotte stativer, samt vakker dekorasjon og pynt kan det bli riktig så pent. Det er også ofte et rimeligere valg enn en tradisjonell bryllupskake. Foto: Flying Cakery
MAKRONER: Makroner er et annet alternativ som er smakfullt og dekorativt i bryllup. Når det settes sammen som her, blir det også riktig så dekorativt på kakebordet. FOTO: Flying Cakery
Flere eksperter på bryllupskaker og dyktige konditorer i Norge
Hvis du ikke bor i Bergen, men trenger ekspertens tips til andre dyktige konditorer som vet å imponere med flotte bryllupskaker, har hun naturligvis gode tips her også, og anbefaler blant annet:
- Designkaker i Oslo
- Kakeriet i Sandefjord
I tillegg finner du en rekke gode tips og oversikt over dyktige konditorer i blant annet Trondheim, Kristiansund, Molde, Tromsø og Alta .På My Wedding oversikt over alle konditorene i Norge.
Se også på nettsidene til Flying Cakery, og drøm deg bort.