Hva skjer etter JA
Gratulerer- du har blitt fridd til, og sagt ja til å dele resten av livet ditt med din store kjærlighet. Nå begynner den store planleggingen. Men hvor skal man begynne? Det kan virke overveldende om man ikke har planlagt noe så stort før, det er helt naturlig. Ofte er det lettere å se for seg det ferdige resultatet enn veien til mål. Her kommer noen tips fra oss om hvor det er lurt å starte, og hva dere bør tenke på først.
Årstid
Etter at alle rundt dere har fått vite om forlovelsen, er det naturlig å snakke om når på året dere ønsker å gifte dere. Vil dere ha et klassisk sommerbryllup, eller er den store drømmen å gifte seg i et vakkert vinterlandskap? Sommeren er jo høytid for bryllup, så om dere ønsker noe på vinterstid kan det være lettere å finne lokale da det ikke er like mange om beinet. Se på bilder sammen, og finn ut hva dere syns ser finest ut og er mest likt det dere ønsker.
Sette opp budsjett
Budsjett er en svært viktig ramme for et bryllup. Det kan være litt vanskelig å vite hva alt koster, så her krever det litt undersøking. Hør gjerne med noen bekjente som har giftet seg, eller så kan dere finne mye informasjon på nettet. Vær obs på at et budsjett nesten alltid blir overskredet, derfor kan det være lurt å bruke litt slingringsmonn når dere setter opp alle kostnadene.
Sett deretter opp en spareplan og se hvor mye kan dere avsette hver måned. Spør familie om de ønsker å bidra, og eventuelt med hvor mye.
Kristelig, borgelig eller humanetisk?
Ønsker dere å gifte dere i kirken i hjemkommunen, koster det ingenting. Begynn derfor med å finne noen datoer dere kunne tenke dere, og ta kontakt med kirkekontoret. Det er heller ikke noe problem å gifte seg i en annen kirke enn den dere sokner til, men da koster det ofte en liten sum. Prisen her varierer alt ettersom hvor populær kirken er.
Ikke alle vil eller føler for å gifte seg i en kirke. Noen dømmer om et bryllup utenfor kirkerommet. Som på en strand, i en hage eller i samme lokale som bryllupsfesten. Det må da leies inn prest eller annen vigsler. Her tar man kontakt med stedets sokneprest der man ønsker å gjennomføre vielsen. Det er opp til presten å vurdere om stedet er egnet til vigsel eller ikke. Har ikke stedet permanent godkjenning av vielse, må det sendes en søknad til biskopen på vegne av brudeparet.
Mange velger også å gifte seg humanetisk. Humanetisk forbund er en livssynsorganisasjon som er livssynsnøytral, og passer for par som ikke vil ha et religiøst bryllup, men som kanskje syns det er litt upersonlig å gifte seg på tinghuset.
En av brudefolkene må forøvrig være medlem av HEF for å kunne gifte seg humanetisk.
Ansette en profesjonell bryllupsplanlegger?
Det kan være en god ide å ansette en profesjonell bryllupsplanlegger. Ofte kan det føles overveldende og stressende med alt som skal bookes og ordnes i stand til et bryllup. En bryllupsplanlegger har kontakter, samarbeidspartnere og ikke minst erfaringen som skal til for å oppfylle deres drømmedag. Ikke minst får dere muligheten til å slappe mer av underveis, og nyte hverandre i tiden før den store dagen.
Credits:
Novia
Photo: Anne-Margrethe Photography