Et flott dekket bord sender signaler om at vertskapet har lagt seg i selen for å skape god stemning og få gjestene til å føle seg verdsatt.

Her har sausenebbet blitt blomstervase og på duken ligger fargesterke plommer. Dekor som kan spises er alltid populært og bidrar til god atmosfære rundt bordet.

Å dekke et fint festbord er å gjøre ære på gjestene. Det er mange måter å gjøre det på, selv har jeg sans for å bruke noe dekor som er spiselig. Bordet i denne reportasjen er blant annet pyntet med plommer, men det kunne også ha vært godteri eller snacks. Jeg synes det blir litt mindre stivt med et levende bord!

Legger man en liten bit konfekt på tallerkenen eller stikker en drue ned på gaffelen bidrar dette til å sette den gode stemningen med en gang. Dessuten vil hver gjest føle seg spesiell.

For å skape bevegelse på bordet liker jeg å legge én og én blomst i hvert sitt glass. Det fordeler friskheten utover bordet og gjør det litt spesielt. Glassene kan godt være litt forskjellige, gjenbruk av fine flasker og gamle glass er bare fint. Det er ikke nødvendige å ruinere seg for å lage et spennende bord! En annet grep som gir fin effekt, er å bruke ting på en ny måte. I reportasjen her har vi brukt sausenebbet som vase. Det løser opp litt og får gjestene til å stoppe opp et sekund. Litt humor på bordet er aldri feil! Med en hvit duk i bunnen blir det likevel høytidelig nok, jeg kaller det tradisjon med en liten vri.

Det kan også være fint å gjøre litt ut av bestikk og servietter. Her er det pakket sammen, med en liten blomst stukket inn under båndet helt til slutt. Bordkortene er derimot enkle, men håndlagde. En kan ikke legge trykket på alt samtidig! Da blir det for mange inntrykk. På et mindre pyntet bord ville det passet med mer forseggjorte bordkort. Men selv et enkelt bordkort kan gjøres spesielt med et lite dikt, en gåte eller en liten personlig hilsen på baksiden. 
Det viktigste partytrikset er imidlertid levende lys. 
Selv om du må løpe rundt i badekåpa når du gjør det – tenn alle lysene før gjestene kommer! 

Da har du kjøpt deg tid – samtidig som alle føler seg velkommen. 

Bilde 1 
Dekorativt med en enslig orkidé i en vakker vase. Dette kan også fungere med for eksempel en lime som flyter i vannet. Orbit vase fra Crystalite Bohemia.

Bilde 2
Sausenebb Silver Paisley fra Royal Porcelain. Lyslykt: Deniz fra Denizli.

Bilde 3

Mange ulike glass med forskjellige blomster utover bordet sprer ­dekoren og gir et avstemt inntrykk, uten streng symmetri. Plommene sørger for en ekstra liten twist. Fargene bør – som her – være ton-i-ton. 
Servise: Silver Paisley fra Royal Porcelain. Bestikk: Osaka. Glass: Vino Classico fra Stiernholm. Telysholdere: Deniz fra Denizli.

Lykke til!

Tipset er fra Stylist Aina Sollie Steen