Et bryllup koster mye og derfor er det viktig å starte med å lage et bryllupsbudsjett og finne ut hvordan du kan få et perfekt bryllup som passer deres lommebok.

Et bryllup og bryllupsfest kan koste store summer. Med et godt planlagt bryllupsbudsjett kan du imidlertid få et fantastisk bryllup til en langt lavere pris.

Når det kommer til å planlegge bryllup er det detaljene som teller. Dersom budsjettet ryker ved kjøp av både blomster, brudekjole, lokale og mat, så vil garantert totalsummen merkes. 

Nøkkelen til et budsjett som ikke går for hardt utover lommeboken er planlegging i god tid og prioritering. 

Et smart råd er å tenke over hva som virkelige gjorde inntrykk i det forrige bryllupet du selv var på. Var det kanskje ikke blomsterdekorasjonene, brudens frisyre eller smokingen til brudgommen?

Å holde bryllup er ikke billig. Her får du gode tips til å kutte kostnadene ved enkle grep. 

1. Kjøp blomster selv: 

Kjøp blomster selv og pynt til vielsen sammen med venner, familie og kjente. Når det gjelder dekorasjonene i kirken er det også et alternativ å samarbeide med andre som gifter seg samme dag. 

2. Spar penger på ringer: 

Planlegg kjøp av ringer og morgengave i god tid og undersøk når det kan være tilbud eller gode rabatter. Både diamantringer og gull kan du få tak i for halv pris.

Her er det heller ikke noe i veien for å kjøpe brukt. Verdien på gull, sølv og spesielt diamanter synker betraktelig etter at de er tatt ut av butikken, og det er derfor mye å spare. I bruktbutikkene er ofte smykkene pusset og fremstår som funklende nye. 

3. Kjøp brukt brudekjole: 

Det er selvfølgelig stas med en funklende flott og ny brudekjole, men her er det mange penger å spare. Fra en ny kjole til 10.000 kroner, kan du få tak i flotte og brukte kjoler til rundt tusenlappen. Et raskt søk på Finn.no gir et treff på over 5000 kjoler. 

Et annet smart råd er å kjøpe brudekjolen i utlandet. Blant annet vil du gjerne finne samme modeller som i Norge til en lavere pris i for eksempel København eller Budapest, så oppsøk gjerne brudesalongene her dersom du allerede skal på tur. 

Lilly-kjolen på bildet koster for eksempel 8.250 kroner i Stavanger, 5.825 kroner i Budapest og 6.200 kroner i København for samme kjolen (kilde: Lilly.dk). Du sparer altså over 2.000 kr på å handle brudekjole på storbyferien.

Moms og toll: Handler du for under 6.000 kroner totalt som reisende (over ett døgn), kan du ta med deg kjolen hjem uten å fortolle. Handler du for en større sum, må du fortolle. Se Toll.no under tema innførsel, reise til Norge.

4. Lån dekketøy: 

Dersom det er store summer å spare på å skaffe dekketøy til festen selv, kan du låne hvite duker, service, bestikk, glass, bord og stoler - eventuelt noe av det. En blanding av stiler kan gi et spenstig uttrykk.

Dersom du ønsker det stilrent, er det uansett lurt å undersøke mulighetene for å leie av noen andre enn de som holder lokale. 

BORDEKKING: Samarbeid med med venner og lån dekketøy, duker og servise.

BORDEKKING: Samarbeid med med venner og lån dekketøy, duker og servise.

5. Lån bil:

Lån en presentabel eller elegant bil av venner eller kjente istedenfor å leie. Med klassisk dekorasjon av blomster og bånd kan faktisk de fleste bilder som skinner egne seg. 

Et annet alternativ er å leie en veteranbil, som ofte er billigere enn for eksempe limousin. Undersøk da gjerne med lokale klubber, som gjerne har lavere priser enn nasjonale selskap. 

6. Hjemmelaget dessert: 

Mange har ubetalelige, hjemmebakte kaker og desserter. Snakk med venner og kjente og spør om de kan tenke seg å bidra med en kake eller dessert til den store dagen - ofte vil de bli beæret over oppgaven.

Skal du kjøpe kake, kan en egenkomponert kake være en artig variant. Bli enig med bakeren - det behøver ikke å bli særlig dyrere enn vanlig.

7. Musikk: 

Lag en ferdig spilleliste på Spotify i forkant av bryllupet med favoritter som passer for alle aldre og lån et musikkanlegg i stedet for å leie musikere.

Eventuelt kan du leie inn en musiker eller et band som spiller i noen timer - for eksempel under middagen og brudevalsen, og bruke en feiende flott spilleliste resten av kvelden. Kontakt gjerne også en videregående skole med musikklinje for å høre om de kan ta oppdrag. 

8. Styling: 

Frisørlinjer for videregående skoler kan være åpne for publikum. Eksempelpris fra Bergen: 100 kroner for klipp (herre/dame). Det kan også være lærlinger som har behov og ønsker å lære med om frisyrer og oppsett til bryllup og andre anledninger som tar en lavere pris enn andre. 

9. Bruk drikkebonger: 

Ingen liker å være kjip og spare på alkoholen. Men det er ofte en stor utgift, og det bør være lov med avveininger. Serverer du vin under hele middagen, går det kanskje ikke så mye alkohol etterpå. Kommer det gjester til kaffen, kan bruk av bonger i baren være en ide.

10. Gratis kirke: 

Gifter du deg der du bor, er vielsen gratis i statskirken. Beregn en avgift hvis dere ønsker vielse i en annen kirke. Populære kirker som Holmenkollen Kapell og stavkirken på Bygdøy kan legge vielsesplaner minst ett år i forveien. Vær tidlig ute.

En humanistisk vigsel i regi av Human-Etisk Forbund koster 3.700 kroner.