Og hvordan forteller man det til forloveden?

 Tekst: Stine Nibe Ravneberget Foto: David Andersen

Det vil være en underdrivelse at for mange er ringen man blir fridd med (nesten) viktigere enn selve frieriet. Her har man drømt om den magiske ringen siden barnsben av. Og endelig skal man gifte seg med drømmemennesket sitt! For en nedtur når ringen ikke er slik man har sett for seg!

Skuffelsen er nærmest til å ta og føle på. Forlovelsessjokket og gleden kan fort drukne i den bitre følelsen av at ringen ikke er ringen med stor R. Er det egentlig greit å bytte forlovelsesringen sin? Og hvordan forteller man det til sin tilkommende?

– Legger selvsagt en demper på romantikken

– Hvis man er der at ringen ikke falt i smak og at den må byttes, er det flere måter å gå frem på, avhengig av hvor åpne man er mot hverandre, hvor direkte man selv er, og hvor følsom partneren er, sier Trine Huseby, samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel.

Under fagbloggen trinehuseby.no deler hun teknikker og inspirasjon for par.

– Et generelt utgangspunkt kan være en prosess i tre trinn. Formuleringer må tilpasses hver enkelt relasjon – dette er kun eksempler:

Samlivsterapeut Trine Huseby vet råd!

Samlivsterapeut Trine Huseby vet råd!

 1: Takknemlighet

«Har du kjøpt ring?! Så heldig jeg er, få se på den! La meg prøve om den passer!»

2: Forberedelse

 «Når gjorde du det? Var det vanskelig? Vurderte du flere alternativer?»

3: Håndtering

«Du kjenner jo meg, sånne ting er SÅ viktig for meg – ville du blitt veldig skuffet om jeg så på noen flere ringer?»

 

– Han bør ta hintet og innse at han har bommet. Men det kan skje den beste, så her er det bare å prøve og ikke ta det personlig, og bli med på en ny runde. For noen kan det ha en forsonende effekt i at de går ut og ser på flere ringer – sammen.

– Er det egentlig greit å bytte ringen man har fått? Legger ikke det lista for en dårlig start på ekteskapet?

– For de aller fleste vil det være kjipt, både for den som har fått en ring som ikke falt i smak, og for den som valgte den. For mange vil det likevel være «innafor» - det er tross alt verre å gå rundt med en ring man synes er for prangende eller for stusselig, eller som «ikke er meg», enn at forloveden skal bli skuffet der og da, sier Huseby.

Hun mener det ikke nødvendigvis legger lista for starten på ekteskapet – dersom man går frem respektfullt og skånsomt.

– Men det legger selvsagt en demper på romantikken, så kanskje man heller kan si at det ble en litt mindre romantisk start?

– For noen ligger det mye romantikk og glede i nettopp det at kjæresten har brukt tid og omtanke på å velge ut en ring. Og de vil av den grunn synes den er flott og bære den med stolthet. Dette gjenspeiler romantiske frierier fra litteratur, film og sosiale medier, og er idealet for mange par – det er ikke rart fallhøyden blir stor.

– For meg var den ikke «the one»

– Grunnen til at jeg valgte å bytte ringen er for at den rett og slett ble for upraktisk for daglig bruk. Det at jeg kan bruke ringen til alt hver eneste dag er noe som var viktig for meg. Det første jeg tenkte var «Shit, for en sykt fin ring. Her har han gjort en god jobb, og han kjenner meg tydeligvis godt». Etter hvert som forlovelsessjokket la seg – jeg hadde tross alt ventet i ti år – så kjente jeg at ringen ikke var en hverdagsring for meg, sier Elise Alexandra Gulbrandsen.

Elise Alexandra Gulbrandsen byttet forlovelsesringen, uten at det gikk ut over forholdet!

Elise Alexandra Gulbrandsen byttet forlovelsesringen, uten at det gikk ut over forholdet!

– Han sa med en gang at det var mulig å bytte ringen, og oppfordret meg til å se på mange alternativer. Han sa at han sto mellom to ringer, og valgte den mest spesielle fordi han tenkte at det ville være enklere for meg å bytte fra noe spesielt til noe enkelt, enn motsatt.

Elise forteller at hun fikk en ring i ledd med 43 sorte diamanter fra Tesori, og byttet til en klassisk alliansering fra David-Andersen i hvitt gull med syv hvite 1,05 karat diamanter.

– Tenkte du på hvordan kjæresten ville reagere på at du ønsket å bytte ringen?

– Selv om forloveden min var helt åpen for at jeg skulle bytte ringen, satt det langt inne. Jeg brukte noen dager på å gruble, og jeg gjorde mye research på hva jeg ønsket meg. Jeg var også lenge frem og tilbake på om jeg faktisk ville bytte ringen. Det er jo noe spesielt med ringen man blir fridd til med, men for meg var den ikke «the one».

– Etter å ha gjennomført byttet tenker jeg at det var så rett for meg! Jeg er så glad i ringen min, og det går ikke en dag uten at jeg ser på den og er skikkelig fornøyd. Denne kommer jeg til å like resten av livet.

 

Enstensringer blir sjeldent byttet

– Det er faktisk ikke så ofte vi får kunder som kommer innom for å bytte selve forlovelsesringen. De kommer innom for at vi skal bytte ringen slik at de får riktig størrelse, men de beholder det samme designet på ringen, forteller Hallvar S. Sagøy, Head of fine jewelry i David Andersen.

Hallvar Sagøy, head of fine jewelry i David Andersen er stadig i dialog med par som leter etter den rette ringen.

Hallvar Sagøy, head of fine jewelry i David Andersen er stadig i dialog med par som leter etter den rette ringen.

– Grunnen til at ringen eventuelt ikke faller i smak er som oftest at den har enten feil farge i metallet, eller en type sten, kanskje en fargesten, som mottaker ikke ønsker seg i en forlovelsesring.

Han mener den mest populære modellen som sjeldent blir byttet er en klassisk diamantring, enten med én eller flere diamanter. Den skal være i hvitt gull eller platina.

Enstensringer er det sikreste valget. Foto: David Andersen.

Enstensringer er det sikreste valget. Foto: David Andersen.

 – Den mest klassiske forlovelsesringen som veldig sjeldent blir byttet er enstensringer. Mindre populære ringer vil være ringer som ofte er litt større i designet, og ofte med en farget sten.

 – Det som kanskje er er viktigst for at en ring ikke skal bli byttet, er at den som skal kjøpe ringen har satt seg litt inn i hva mottaker ønsker seg når det gjelder en forlovelsesring. Vi har solgt mange ringer som har et mer kreativt design, eller som har andre farger på stenene, men disse har som oftest falt veldig godt i smak hos mottaker nettopp fordi det er en slik ring de ønsket seg. De som kjøper ringen har gjort mye research og funnet ut hva som treffer.

Også større stener vil bli godt mottatt av den riktige bruden- her gjelder det å se an stilen til partneren! Foto: David Andersen.

Også større stener vil bli godt mottatt av den riktige bruden- her gjelder det å se an stilen til partneren! Foto: David Andersen.

– Bør sette seg inn i hvilken prisklasse

– Hva tror du er grunnen til at det er så viktig særlig for kvinner at forlovelsesringen er helt perfekt, og at man derfor velger å bytte?

– Hovedgrunnen tror jeg er fordi det er masse følelser involvert. De fleste vil ha den perfekte ringen. Dette er det smykket de viser frem til alle, og som er på alle bilder og som alle nye venner og bekjente spør om. De vil ha en ring som de er overlykkelig etter å få vist frem til alle, sier Sagøy.

– De ønsker også den perfekte ringen ettersom den skal være på fingeren hver dag resten av livet. Så dersom de har fått en ring de føler ikke passer dem som person, eller som de føler blir vanskelig å bruke i hverdagen, vil de nok heller bytte denne.

Han forteller at når man skal bytte ringen sin må man huske på at personen som har valgt ringen som oftest har brukt lang tid og mye penger på nettopp denne ringen.

– Man bør være forsiktig med hva man velger å si om ringen som man har fått, for man ønsker jo ikke å såre sin kommende ektefelle. Man bør forklare godt hva grunnene er til at man faktisk ønsker å bytte ringen til et annet design.

– Og man bør sette seg inn i hvilken prisklasse det er snakk om. Dersom man har fått en flott ring, men ønsker å bytte, bør man være forsiktig med å dra med seg forloveden tilbake til butikken for så å plukke ut en ring som koster det dobbelte av hva den man fikk koster. Det er som oftest slik at den som kjøpte ringen allerede har strukket seg ganske langt når det gjelder pris.

– Og for å forsøke og unngå å havne i byttesituasjoner - hva bør man huske på når man skal kjøpe forlovelsesring?

– Når man skal kjøpe forlovelsesring må man huske at dette er en ring man skal treffe riktig på. Et eksempel jeg har hatt en del ganger er at man kommer inn for å kjøpe forlovelsesring i gult gull, og når jeg spør hva som er grunnen til dette, svarer folk ofte at alt hun har av smykker er gult.

Klassiske og enkle forlovelsesringer blir sjelden returnert. Foto: David Andersen.

Klassiske og enkle forlovelsesringer blir sjelden returnert. Foto: David Andersen.

– Men da blir det store spørsmålet hva som er grunnen til dette? Kan det være at det meste hun eier av smykker er mer fashion jewelry, så nå som trenden er gult gull er dette grunnen? Jeg har hatt flere tilfeller der hun som skal få ringen bruker bare gult gull i smykker, men når det kommer til forlovelsesringen så skal denne være det klassiske smykket som går til alt og som skal være evig. Og derfor er det mange ganger de ønsker den i hvitt gull med hvite diamanter. Det er ikke alltid ønsket om hvordan forlovelsesring skal se ut stemmer overens med hva slags stil man har ellers innenfor smykker.

 

Les også: Akkurat passe sexy på bryllupsdagen!

Les også: Brudekjoler med lange ermer!

Les også: 10 romantiske blondekjoler som snur hoder!