Hei Bernt

Her kommer litt informasjon om talerekkefølge i et bryllup. Vi har tilført også litt mer informasjon om taler og tradisjoner for dette

Mvh

Mitt Bryllup

Det er forventet at det blir holdt taler i et bryllup. For å signalisere at dere ønsker taler/sanger kan det være lurt å oppgi navnet på toastmasteren allerede i invitasjonen. De som føler seg kallet, oppfatter da hintet - og får god tid til å forberede seg.

Etter vanlig skikk og bruk er den første taleren brudens far. Han regnes også som kveldens hovedtaler. I en slik tale vil han gjerne benytte anledningen til å si noe pent om den datteren han nå "skal gi bort", kanskje minnes noen muntre episoder fra hennes barndom, ønske brudgommen velkommen i familien og gi dem noen gode ord med seg inn i ekteskapet.

Også brudgommen må holde tale, og han er nestemann ut. Brudgommen skal takke for sin brud, si noe om den kvinnen som nå sitter ved siden av han - og gjerne plusse på med noen hyggelige ord til hennes foreldre. Brudgommen kan også si noen takkens ord til sine egne foreldre, og ikke minst takke bruden fordi hun valgte nettopp han.
Det er ikke forventet at bruden skal holde tale, men i vår likestilte tid er det blitt mer og mer vanlig.

Av forloverne er det derimot forventet ikke bare at de holder hver sin tale, men bør også være både morsom og småfrekk. Brudens forlover skal tale før brudgommens forlover. Begge bør gjøre et poeng ut av den æren det er å bli valgt som forlover, og gi uttrykk for hvor mye vennskapet med brudeparet betyr for dem.
Før talerlisten åpnes for slekt og venner, skal brudgommens far holde tale for sønnen sin. Det vil si, i våre dager er det like vanlig at brudgommens mor tar ordet. Brudgommens foreldre bør også takke både bruden og hennes foreldre for å tatt godt imot sønnen deres.

Den siste talen innebærer å takke for maten. I likhet med velkomsttalen skal den være kortere enn de øvrige. Det er vanlig at takk for maten-taleren går gjennom hele bryllupsmenyen, og gjerne slutter med å trekke frem kokken og serveringspersonalet. Før han/hun kommer dit, er det mulighet til å fortelle noen kortfattede historier.

Vanlig rekkefølge for talerne
Vertskapet ønsker velkommen
Toastmasteren tar ordet
Brudens far
Brudgommens
Brudens forlover
Brudgommens forlover
Brudgommens far
Brudens mor
Brudgommens mor
Søsken/besteforeldre/faddere/venner
Takk-for-maten-tale