Hva bør man tenke på før man velger å gifte seg i utlandet?

Tenker dere på å holde bryllupet deres i utlandet? Her er noen praktiske tips om hva dere bør tenke på ved planlegging av utenlandsbryllup.

Er det ikke veldig dyrt? 

Ikke nødvendigvis. Det kommer selvsagt an på om og hvor mye dere er villig til å betale for de reisende gjestene og hvor mange gjester dere inviterer. Men prisnivået for mat, drikke og leie av lokale er ofte rimeligere i utlandet, i tillegg til at man kanskje velger å invitere færre gjester enn om man skulle ha feiret det hjemme. Slik sett vil et bryllup i utlandet lett kunne bli billigere enn å feire det hjemme.

Hva trenger vi å gjøre i forkant? 

Uansett hvor dere gifter dere, så må dere gå via de samme instansene som dere ville gjort hjemme i forkant. Kontakt skattemyndig­hetene (likningskontor) der dere bor som kan veilede i forhold til hvilket land dere skal gifte dere i. Og for at vigsel kan foretas, må prøving av ekteskapsvilkår først finne sted. Prøvingen foretas av vigselsmann der brude­paret er bosatt (I Norge er dette byfogd/Sorenskriver). En kopi av prøvingsattesten sendes til utenriksstasjonen i forkant og originalen medbringes. Husk at den kun er gyldig i 4 måneder. Tilbake i hjemlandet må dere varsle folkeregisteret om giftemålet ved å sende vielsesattesten til likningskontoret.

Hvordan går vi frem?

Dere må selv ta kontakt med utenriksstasjon eller kirke som har vigselsrett for å avtale tid. Ikke vent en uke før avreise. Pågangen kan være stor, særlig om sommeren. I de mest populære byene, for eksempel Roma, legger ambassadene ut vigselslister hver høst for det kommende år, og det viser seg at plassene blir revet vekk i rekordfart!

Må vi gifte oss på ambassaden? 

Nei. Man kan i prinsippet gifte seg hvor som helst – stranden, parken eller i et slott, men av praktiske årsaker velger mange å gjøre det på ambassaden. Om man ønsker en kirkelig vielse har Norge egne kirker i utlandet (For eksempel Den norske sjømannskirken) Men dere må kontakte utenriksstasjon eller kirke som har vigselsrett.

Fem fordeler ved å gifte seg i utlandet

1) Du får en ferieopplevelse i tillegg til bryllupet. 
2) Settingen vil gjøre det mer uformelt og intimt- færre gjester (som regel) gir mindre stress og mer avslapping. 
3) Større utsikter for bra vær. 
4) Prinsesse for en dag. Andre kulturer gjør ofte mer stas på bruden. 
5) Ikke minst, et snev av spenning. Man kan ikke være helt sikker på hva man får. Et godt tips er å ta vare på kvitteringer slik at du kan få tilbake moms på flyplassen ved utreise, av slike dyre innkjøp kan det fort bli noen tusenlapper ekstra i reisekassen.