Brudekjoler fra Leila Hafzi
Jeg følte meg virkelig som en prinsesse i Leila Hafzis drømmekjoler. Alle foto: Helene Larsen.
Merket Leila Hafzi ble startet i 1997 av damen med samme navn. Hafzi har siden den gang etablert seg som en sterk merkevare, både her i Norge og i utlandet. Hun startet med selskapskjoler og lanserte brud i 2010.
Hafzi selger kjolene sine i flere land, blant annet i Spania, Belgia, Frankrike og Japan. Italia ligger på topp med 25 forhandlere - hvor kjolene hennes selges på lik linje med couturemerker som Valentino og Alberta Feretti.
Her i Norge kunne vi i helgen møte henne på Hotel Gullsmeden i Oslo, der hun iløpet av uken hadde hatt en rekke prøvetimer med kommende bruder.
Drømmende og romantisk
Med seg hadde hun brudekjoler fra flere forskjellige kolleksjoner. På stativet hang det kjoler fra hennes siste kolleksjon «Mayalu», sammen med splitter nye kjoler som hun ennå ikke har rukket å lansere, og kjoler som er gjengangere i hennes kolleksjon.
Hvordan vil du beskrive Leila Hafzi for noen som ikke vet om merket?
- Det er innovativt og kjolene er av høy kvalitet. Stilen er romantisk, drømmende og bohem, sier Hafzi.
Hennes fargepallett inkluderer ikke kritthvitt, men offwhite og pudderrosa, beige er gjengangere.
Kjolene produseres i Nepal, med norske medarbeidere som følger opp produsjonen. Hun er opptatt av bærekraftighet, og Eco Age har tidligere bekreftet at hun holder et høyt nivå med tanke på både menneskerettigheter og arbeidsforhold.
Kjolen med silkerosetter er en gjenganger. Dette er en viktig del av kolleksjonen på flere måter, også fordi det genererer arbeid.
- På blomsterskjørtet er det satt på 200 rosetter. Dette gjøres av ti personer, og rosettene både håndsys og settes på for hånd. Det største skjørtet tar rundt fire måneder å ferdigstille. Dette gjør at jeg kan sysselsette flere mennesker i Nepal, sier Hafzi.
Rosetter, draperinger og silkechiffon
Sammen med rosetter er de karakteristiske Hafzi-kjolene fotside og flagrende, og med stoffer og en syteknikk som får kjolene til å nærmest bølge utover gulvet. Med detaljer som rosetter og lange bånd som knytes rundt midjen, eller draperte bånd nedover ermene, får de en drømmende stil.
Kjolen med lange ermer og rosettbånd rundt midjen var en stor favoritt! Til og med finere i virkeligheten enn på bildene. Jeg og brudepiken min ble litt rørte begge to da jeg fikk på meg den. Mellom blomsterskjørtene sine sitter designeren selv.
Kjolene er silkemyke å ha på, og noe helt annet en de "tunge" typiske bløtkakekjolene. I en kjole som denne er man fri til å bevege seg, danse og generelt føle seg komfortabel gjennom hele bryllupsdagen.
Stoffet som brukes er eksklusiv silkechiffon.
"Vanlige kjoler" lages det rundt en av om dagen i Nepal, og hun har tilsammen 15 personer som arbeider for seg.
Kommer det mange miljøbevisste bruder til deg?
- Nei, det er mer som en god bonus. Jeg opplever at de fleste kommer til meg fordi de liker den feminine og innovative stilen, og så blir de positivt overrasket, sier hun.
Er personlig glad i den nostalgiske stilen
Når hun designer er det først og fremst kvinnen selv, altså bruden, som inspirerer henne. Men hun går også litt i seg selv.
Hva med å gifte seg i en rosa kjole? Jeg hadde ikke vurdert det tildligere, men tenker nå; hvorfor ikke?. Den andre kjolen med 50-talls snitt var også en favoritt!
- Da blir det litt bohemsk, og litt Paris på 40- og 50-tallet. Jeg vil at det skal se ut som om kjolen har lagt i en gammel kiste, for så å bli børstet av og brukt. Jeg liker den nostalgiske stilen, sier hun.
Den nye kolleksjonen, som hun skal lansere i september, og som vi allerede har fått noen smakebiter på, vil fortsette i samme bane som vi kjenner merket Leila Hafzi.
Romantisk og nostalgisk, men iblandet nyskapende detaljer.
Dette er noe hun opptatt av.
- Jeg synes ofte at vi hos Leila Hafzi "finner opp kruttet", for så å bli plagiert. Det er et stort problem i bransjen, men jeg håper at folk ser hvem som kom med det først, sier hun.
Hafzi arbeider om dagen med å starte sitt eget studio i Stavanger. Inntil videre kan du følge med på hvor designeren arrangerer prøvetimer på Instagram @LeilaHafzi, eller ta selv kontakt med dem gjennom deres nettsider.
Prisklassen ligger på 18.000 til 200.000.
Brudekjolen med blomsterskjørt kaller designeren selv for Maria Skappel-kjolen ettersom Skappel giftet seg i en variant av denne.
Se bilder fra designerens siste kolleksjon:
Dette er en del av en serie hvor jeg forsøker å finne ut hva som finnes hvor. Til nå har jeg også besøkt Sadoni, TSH, Monsoon, JJHouse, og sjekket ut merket Rosa Clara som blant annet finnes hos Brudesalongen