Vi har spurt ekspertene hva som egentlig menes med dette gamle, nye, lånte og blå.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget

Som om det ikke er en million ting fra før ... så skal plutselig gode, gamle uttrykk by på nye utfordringer! «Something old, something new, something borrowed, something blue», hvor kommer dette uttrykket fra og hva betyr det?

Setningen som kan oversettes med noe gammelt, nytt, lånt og blått har gitt mange unødvendig hodebry – og gjør det nok fremdeles den dag i dag.

De lærde strides

– Det at bruden skal ha på seg noe gammelt, nytt, lånt og blått er en gammel tradisjon med utspring fra Storbritannia, som strekker seg helt tilbake til 1800-tallet. Målet var å bringe hell og lykke over bruden, ekteskapet og familiens fremtid, sier Stine Cecilie Winther ved brudesalongen White By Green på Frogner i Oslo.

Hun forteller at uttrykket ble med over Atlanterhavet til Amerika på starten av 1900-tallet.

– Fra gammelt av skulle bruden bære noe hun hadde lånt fra en annen lykkelig gift kvinne, for å bringe hell, og i håp om å være like heldig som henne.

Stine Cecilie Winther White by Green brudesalong

Stine Cecilie Winther White by Green brudesalong

Gir gode råd: Stine Cecilie Winther jobber i den populære brudesalongen White by Green i Oslo.

Meningen med å bære noe gammelt lå det mye visdom bak. Dette var for at det kommende barnet bruden skulle bære frem, måtte få et godt og langt liv. 

– Den blå fargen symboliserer troskap og skulle bringe bruden hell i den forstand at hun skulle elske og ære sin tilkomne og holde seg til ham resten av livet. Å bære noe nytt på bryllupsdagen symboliserte både markeringen på et nytt felles liv, men det var også en god mulighet for brudeparets familier til å markere at de var velstående og bemidlet.

Winther sier at de lærde strides om meningen bak det gamle uttrykket. Enkelte mener for eksempel at bruden skulle bære noe blått fordi det var himmelfargen, som ville gi brudgommen og bryllupsgjestene positive assosiasjoner.

Hva kan noe gammelt, nytt, lånt og blått være?

Har du bestemt deg for å følge det gamle uttrykket til punkt og prikke, lurer du kanskje på hva som faktisk kan representere noe gammelt, nytt, lånt og blått til antrekket.

– Vi ser at dagens norske bruder faktisk snakker om denne gamle tradisjonen, og mange synes det er veldig hyggelig å følge hele eller deler av den, sier Winther hos White By Green.

– Mange gleder seg over å bære eksempelvis et gammel arvesmykke på den store dagen, og flere av brudesko-kolleksjonene fra kjente merker som Jimmy Choo, Valentino og Manolo Blahnik har latt seg rive med og tar i bruk blå detaljer i sine designersko.

Manolo Blahnik brudesko

Manolo Blahnik brudesko

Something blue: Blå brudesko fra Manolo Blahnik.

Hun forteller at noe gammelt veldig ofte i møte med nåtidens bruder kan være et smykke som har gått i arv, for eksempel øredobber, armbånd eller et halssmykke.

– Enkelte velger å bruke sko de eier fra før, for å sikre seg en feiring uten gnagsår, og andre tar i bruk slør som har gått i arv i flere generasjoner. Det er kanskje ikke så mange som tar i bruk noe gammelt for å kunne sikre fremtidig barn et langt liv og god helse, men hyggelig kan det likevel være. 

Vil ha det på sin egen måte

Hva kan noe nytt være på den store dagen?

– Denne delen av uttrykket er det aller letteste å sikre seg som brud. De fleste kvinner har på seg noe nytt når de gifter seg. Og for de fleste er dette brudekjolen, men for de som har valgt en vintage eller second hand brudekjole, ligger det som er nytt heller i sløret, smykker, sko eller annet tilbehør.

Når det gjelder noe lånt, forteller Winther at dette er den delen av det gamle uttrykket som blir fulgt opp i mindre grad enn de andre tre.

– Dette tror jeg handler om at dagens moderne brud gjerne vil ha det på sin egen måte, og mangler hun noe, så kjøper hun dette selv.

 – Noe blått kan være nettopp skoene eller en detalj på skoene. I en av våre favoritter – brudekjolekolleksjonene til Rosa Clara Couture – er det nestet en liten blå sløyfe i kjolenes innerste fór. Så har man valgt en kjole fra dette merket, trenger man ikke å tenke noe mer på dette. Ellers kan man velge blå detaljer i både blomsterbukett og hårpynt.

LES OGSÅ: Sjekk ut vår inspirasjonsguide med brudekjoler!

Rosa Clara Couture brudekjole Sauca

Rosa Clara Couture brudekjole Sauca
 Usynlig detalj: I kjolene fra Rosa Clara Couture er det sydd inn en blå sløyfe i foret.

Kan brudgommen bidra med noe av dette på den store dagen?

– Disse fire tingene må bæres av bruden. Men det skal nevnes at det har vært ulike artikler publisert i Storbritannia sent på 1800-tallet, hvor det heter seg at ulike sølvsmykker kan bæres av brudgommen for ekteskapets lykke.

Gode forhold for et langt og godt ekteskap

– Det uttrykket handler om er lykke og fertilitet for brudeparet og for bruden. Noe gammelt skal være en slags beskyttelse for barnet som vil komme. Dette blir ofte slått sammen med noe blått, som typisk er blitt brukt om en hofteholder eller et strømpebånd, som også er en direkte fertilitetsfaktor, sier Marianne Jemtegård i Wedding Fixer.

Hun er redaktør, stylist og journalist og har jobbet med bryllup i over 15 år. Både som DJ for flere norske kjendisbryllup, og som stylist og makeup-artist for bruder. I tillegg er hun kjent som moteekspert hos God Morgen Norge på TV2.

 Marianne Jemtegård Wedding Fixer bryllupsplanlegger

Marianne Jemtegård Wedding Fixer bryllupsplanlegger

Stylingtriks: Marianne Jemtegård har gode råd til hvordan du sniker inn elementene fra uttrykket. Foto: Michaela Klouda / Weddingfixer.no

 

– Mye av overtroen som vi har hentet handler om fruktbarhet, og om det å skape gode forhold for et langt og godt ekteskap. Det er utgangspunktet, som så har spredt seg videre. I dag handler uttrykket også om hvordan vi forholder oss til selve bryllupet. Mange bruder ønsker seg blå elementer. Hertuginne Kate fikk eksempelvis sydd inn et blått silkebånd i kjolen sin, som ikke kunne sees.

FØLG OSS: Ditt bryllup på Facebook

Kongelig inspirasjon

– Når brudene kommer til meg som bryllupsplanlegger, opplever jeg to ting. De er opptatte av å se best mulig ut, og at det er en dag fylt med tradisjoner. Mange ønsker kanskje å bruke elementer som mor har hatt eller tidligere generasjoner har brukt. Vi ser også at man bruker mye inspirasjon hentet fra de kongelige bryllupene, sier Jemtegård og legger til;

– Det handler om slektsbånd, tilhørighet og tradisjoner når man går inn i et ekteskap og skal starte en ny familie selv. Da er det mange ritualer og tradisjoner som handler om hvordan man feirer. Vi er nok langt mer overtroiske eller tradisjonsbundne på bryllupsdagen, enn det vi er ellers i livet. 

Skader ikke med litt overtro

– Hertuginne Kate hadde en brukt tiara på bryllupsdagen sin. Det å kunne bruke alt fra et lite halskjede til ørepynt eller noe som man har fått i gave, og som har tilhørt andre tidligere, er også en fin måte å bære med seg slektninger på. Folk som man er glade i, men som ikke er her lenger og som blir med på den store dagen likevel, sier Jemtegård og fortsetter;

– Blått er blitt populært å ha på skoene sine. Manolo Blahnik har noen klassiske pumps med juvelfarger i blått på skoene sine, og det er veldig kult istedenfor å kjøre tradisjonelt gull, sølv eller nude. Ved å gå for blå sko rocker du antrekket veldig opp. 

Det kan også være små detaljer som ikke stjeler oppmerksomheten fra selve kjolen.  

– Noen velger å gå for lys blå neglelakk. Jeg har sett mer og mer av mint og turkis, tipser Jemtegård.

Essie neglelakk asurblå Lapiz of luxury

Essie neglelakk asurblå Lapiz of luxury

Something blue: Neglelakk i blåtone fra Essie, fargen heter Lapiz of Luxury.

  Ønsker man ikke noe synlig blått på antrekket, går det an å gjøre som Hertuginne Kate og sy et lite silkebånd inn i kjolen din. Det skader jo ikke å ha med litt overtro på bryllupsdagen. Vi gjør jo alt for å ta det med inn i et langt og lykkelig ekteskap.