Kristelig, borgelig eller humanetisk vielse? Dette er et av spørsmålene dere må ta stilling til når dere skal gifte dere.

Ønsker dere å gifte dere i kirken i hjemkommunen, koster det ingenting. Begynn derfor med å finne noen datoer dere kunne tenke dere, og ta kontakt med kirkekontoret. Det er heller ikke noe problem å gifte seg i en annen kirke enn den dere sokner til, men da koster det ofte en liten sum.  Prisen her varierer alt ettersom hvor populær kirken er. 

Ikke alle vil eller føler for å gifte seg i en kirke. Noen dømmer om et bryllup utenfor kirkerommet. Som på en strand, i en hage eller i samme lokale som bryllupsfesten.  Det må da leies inn prest eller annen vigsler. Her tar man kontakt med stedets sokneprest der man ønsker å gjennomføre vielsen. Det er opp til presten å vurdere om stedet er egnet til vigsel eller ikke. Har ikke stedet permanent godkjenning av vielse, må det sendes en søknad til biskopen på vegne av brudeparet.

Mange velger  også å gifte seg humanetisk. Humanetisk forbund er en livssynsorganisasjon som er livssynsnøytral, og passer for par som ikke vil ha et religiøst bryllup, men som kanskje syns det er litt upersonlig å gifte seg på tinghuset.

En av brudefolkene må forøvrig være medlem av HEF for å kunne gifte seg humanetisk.